Τί είναι το WiMAX
Τί είναι το WiMAX

Author Topic: Τί είναι το WiMAX  (Read 1064 times)

Offline Admin

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Posts: 170

    • View Profile
    • forumicro.com
Τί είναι το WiMAX
« on: May 28, 2013, 11:09:54 AM »
Τί είναι το WiMAX


Βασισμένη στο standard ΙΕΕΕ 802.16, η τεχνολογία WiMAX (Worldwide Interoperability Microwave Access) έρχεται να γεφυρώσει το κενό ανάμεσα στις ασύρματες συνδέσεις και τις μεγάλες ταχύτητες των ενσύμαρτων συνδέσεων. Συχνά αποκαλείται Wireless Broadband γιατί υπόσχεται ταχύτητες αντίστοιχες με ADSL, Cable και T1 χωρίς καλώδια, σε μακρυνές αποστάσεις.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΉΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑΣ WIMAX
Μέχρι την τελική κάλυψη πόλεων, απομακρυσμένων τοποθεσιών ή περιοχών με γεωγραφικές ιδιατερότητες, το WiMAX υπόσχεται να καλύψει τα κενά που ήδη υπάρχουν στις ενσύρματες συνδέσεις αλλά και στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Χαρακτηριστικό της τεχνολογίας είναι ότι μόνο ένας σταθμός (κεραία) WiMAX μπορεί να προσφέρει ταυτόχρονα συνδέσεις σε αρκετούς συνδρομητές ή επιχειρήσεις με ταχύτητες T1 ενώ παράλληλα να εξυπηρετεί πλήθος συνδέσεων με ταχύτητες ADSL ή Cable. Το πρακτικό αποτέλεσμα της δυνατότητας αυτής, είναι η διάθεση πολλών ασύρματων συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων με μειωμένο κόστος εγκατάστασης και συντήρησης σε σύγκριση με τις υπάρχουσες τεχνολογίες.

ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑΣ WIMAX
Η δοκιμαστική εγκατάσταση σταθμών WiMAX έχει ξεκινήσει ήδη και αναμένεται η επέκταση των δοκιμών και της διάδοση της τεχνολογίας. Οι αισιόδοξοι κάνουν αναφορές για το 2006 και πέρα αλλά φαίνεται πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 χρόνια μέχρι την εκτεταμένη διάδοση του standard και το άνοιγμα στην αγορά.

Τα μελλοντικά laptop (Intel Centrino WiMAX) και πιθανώς τα κινητά τηλέφωνα και PDA θα υποστηρίζουν την τεχνολογία WiMAX βασισμένα σε συμβατό με το standard ΙΕΕΕ 802.16e hardware, όπως ακριβώς συμβαίνει τώρα με το WiFi και το standard 802.11.

ΘΈΜΑΤΑ ΥΓΕΊΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑ WIMAX
Όπως για κάθε ασύρματη τεχνολογία, εκφράζονται φόβοι για τις παρενέργειες της ακτινοβολίας στον άνθρωπο, που ελπίζω να είναι μικρές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑ WIMAX
Επιπλέον πληροφορίες για την τεχνολογία WiMAX μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω links:

Wikipedia WiMAX
Intel WiMAX
Προώθηση της Ευρυζωνικότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας WiMAX
ΕΕΤΤ WiMAX

πηγή :http://www.pestaola.gr/wimax-in-plain-greek/